Het Arsenaal in Leiden

Het Arsenaal in Leiden kiest voor een energiezuinige akoestische verwarming en koeling.

Na de kruitramp van 1807 stuurde Lodewijk Napoleon, broer vàn, een garnizoen op voor de wederopbouw  van Leiden. Dit resulteerde onder andere in het ontstaan van het carrévormige gebouw met overkapt binnenhof, ook gekend als het Arsenaal.

Dit gemeentelijk monument heeft in de loop der jaren verschillende facelifts ondergaan. Al sinds de jaren 80 wordt het gebouw door de Faculteit Letteren in gebruik genomen en tegenwoordig is de Faculteit Geesteswetenschappen hier gehuisvest.

Recent heeft ook het interieur onder leiding van Du Prie Bouw een grondige opknapbeurt gekregen met de creatie van moderne werkplekken, onderwijs- en studieruimtes en aantrekkelijke ontmoetingsplekken. Daarmee draagt de renovatie bij aan de open en transparante visie van de faculteit.

restultaat stralingswarmte

Zicht op het gerenoveerde atrium

Om het BREEAM certificaat Excellent te ambiëren, werden de bestaande materialen zo veel mogelijk behouden en/of hergebruikt zoals kozijnhout, stenen, kabels en kabelgoten. Ook werd het doel gesteld om het pand volledig gasloos te maken.

Hiertoe draagt het akoestische klimaatplafond BASWA Cool bij. Dit energiezuinige systeem vermindert niet alleen de galm, maar kan zowel efficiënt verwarmen als koelen door middel van stralingsafgifte. De hoge densiteit van de dunne capillaire buizen creëert een groot stralingsoppervlak doorheen het thermisch geleidende marmerzand stucwerk. Dit garandeert een hoog rendement met laag energieverbruik en verbetert bovendien het comfort door de afwezigheid van lawaai, tocht en stof.

matten tussen balken installatie

Installatie van de matten en BASWA Cool panelen

De op maat gemaakte capillaire buisjes werden als matten gespannen tussen de bestaande balken in kantoorruimtes en afgewerkt met het marmerzand pleister tot een naadloos geheel. Hierdoor creëert men een aangenaam werkklimaat, met het nodige akoestisch comfort.

temperatuursmeting baswa cool

Een werkplek in het Arsenaal verwarmt dankzij BASWA Cool

Krijg hier alvast een voorsmaakje van het interieur.

 

Project: Het Arsenaal, Leiden

Product: BASWA Cool

Architect: Hoek & de Wit architecten